Ускоряваме строителството на газопровода до Сърбия 13.05 | 17:42

Министерството на енергетиката обяви обществена поръчка за консултант на изграждането

От Галина Александрова

Ускорява се работата по изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия. Това е уточнено на днешната среща на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов с държавния секретар на Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия Миряна Филипович в Белград.  Междусистемната газова връзка България-Сърбия е обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

"Изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия ще повиши енергийната сигурност както на нашите две страни, така и на региона като цяло.", каза Николай Николов след срещата. "Интерконекторът ще допринесе за диверсификацията на маршрутите на природен газ и ще повиши междусистемната свързаност на двете страни", обясни той. По първоначални технически параметри проектът се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия.

"Предвид бързо променящата се световна газова карта, изграждането на интерконекторните връзки на България със съседните страни има ключово значение за намаляване енергийната зависимост на страната и региона", категоричен бе заместник-министър Николов.

По неговите думи реализацията на връзката със Сърбия е важен елемент за постигане на диверсификация както на източниците, така и на маршрутите за доставка на природен газ. Държавните компании "Сърбиягаз" и "Булгартрансгаз" ще движат проекта от двете страни.

Изпълнението на българо-сръбския проект е разделено на две фази, като финансирането по първата фаза се осъществява със средства по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2014 г., а по втората фаза – по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за настоящия програмен период 2014-2020 г.

По-рано днес Министерство на енергетиката публикува обществена поръчка консултант за строителството на междусистемна газова връзка България-Сърбия”. Максималната стойност за изпълнението е 333 333.33 лв. без ДДС. Финансирането се осигурява по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г.и Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г.

Офертите ще се оценяват на база икономически най-изгодна оферта, като крайният срок за подаването им е 8 юни. Разглеждането, оценката и класирането на офертите ще е ден по-късно на 09 юни. 

Припомняме, че за изграждането на газовата връзка със Сърбия се заговори първо в края на 90-те години. Дейностите бяха активизирани на няколко пъти след 2000-та година. По времето, кагото министър на икономиката и енергетиката бе Драгомир Стойнев, изграждането на газовата връзка със Сърбия отпадна от програмата за конкурентноспособност, с обещание да бъде включена на следващ етап.

Дейностите по изграждането сега се активизират благодарение на натиска от страна на Европа за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. По неофициална информация може да се очакват промени в първоначалните параметри, уточнени в Меморандума за изграждане на интерконектрона връзка от 2012 г., заради източниците за доставка на природен газ. Преди се предполагаше, че това ще е Русия, но след обявяването от руската страна на прекратяване на договора за транзит на прроден газ през Украйна от 2019 г. и строителството на Южния газов коридор може да наложи промяна в параметрите, предполага експерт.

Водещи

Най-четени