Участвала ли е Deutsche Bank в картел за фиксиране на лихви? 19.10 | 16:19

Инспектори от Брюксел са проверили офисите на банката в Лондон

От Ивайло Ачев

Инспектори от Европейската комисия са направили проверка на офисите в Лондон най-известната германска банка Deutsche Bank във връзка с подозрения за картел за фиксиране на лихви между няколко големи европейски заемодатели, пише The Local.

Според информация на Wall Street Journal инспекторите са направили едновременни проверки и на други банки, а от британските офиси на Deutsche Bank са взети доста документи.

"Беше по-скоро приятелска визита, а не проверка", обясни един от директорите на друга известна банка, която е била посетена от проверяващите от Брюксел.

Европейската комисия вече проверява дали няма споразумение за фиксиране на лихви по заеми, които се определят съгласно EURIBOR. EuroInterbank Offered Rate (EURIBOR) е средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. Лихвеното равнище се изчислява от Европейската банкова федерация в Брюксел и се обявява ежедневно.

Според Седрик Квемене, мениджър на Европейската банкова федерация, проверките не са повод за тревога. Той изрично подчерта, че не се страхува от внезапните инспекции.

Водещи

Най-четени