Учим Виетнам как да произвежда цигари по рецепти на „Булгартабак” 04.02 | 12:54

От март български технолози от „Булгартабак” ще пристигнат във Виетнам, за да започнат работа в държавната фирма за производство на цигари

От Кремена Бедерева

От март български технолози от "Булгартабак” ще пристигнат във Виетнам, за да започнат работа в държавната фирма за производство на цигари "Винатаба". Това стана ясно от посещението на зам.-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров във Виетнам, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Основната цел на съвместната работа е да се произвеждат там цигари по рецепти на "Булгартабак” и да се търгуват в страните от Азиатския континент. Целият тютюнев сектор във Виетнам се управлява от държавната фирма "Винатаба". Тя се занимава с производство на суров тютюн, преработка и търговия.

Във Виетнам се отглежда само едролистен тютюн от сортова група "Вирджиния".

В страната годишно се произвеждат около 28 000 тона суров тютюн. Площите с тютюневи насаждения са в района на среден Виетнам. "Винатаба" е държавен консорциум, на пряко подчинение на министър-председателя на Виетнам.

Тя има 22 производствени предприятия за първична преработка и производство на цигарени изделия. "Винатаба" има създадени съвместни предприятия с "Филип Морис" и "Джапан Табако". Повече от заводите работят на ишлеме за чужди компании. Имат само две собствени марки и произвеждат годишно около 100 млн. къса цигари.

Водещи

Най-четени