ФЕД "влива" допълнителни средства в американската икономика 21.06 | 14:11

Ръстът на най-голямата икономика в света се забавя

От Ралица Стоянова

Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще вложи допълнителни финансови средства, за да стимулира американската икономика, съобщава Reuters. Ако се наложи, от резерва са готови да влеят и още субсидии, които да стабилизират крехкото състояние на икономиката.

Програматата Operation Twist ще бъде продължена до края на годината, а не както беше уговорено - до края на юни. Бюджетът ѝ ще се увеличи с 267 милиарда долара. Проектът представлява масова продажба на краткосрочни облигации в замяна на закупуването на дългосрочни, като идеята е да се понижат дългосрочните лихви в страната. Именно в тази мярка ще бъдат влети и новопредоставените средства.

Задълбочаващата се криза в Европа забавя изключително много ефективността и растежа на американската икономика, заяви председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Икономиката на страната е нараснала само с 1,9% през първото тримесечие на годината, което е прекалено забавен растеж, за да може да се справи с нивото на безработица. Според прогнозите на експертите второто тримесечие няма да бъде много по-цветущо.  

Централната банка намали сериозно очакванията си за икономическия растеж в страната през 2012 година. Прогнозираният напредък беше свален от между 2,4 и 2,9% на между 1,9 и 2,4%. От Резерва са намалили и прогнозите за следващите две години.

По-бавен растеж се очаква и на пазара на труда, като безработицата гравитира около 8%. Прогнозите са, че това равнище ще остане непроменено през тази година.

Други проблеми пред икономиката на САЩ са силно намалялото търсене и наемане на работна ръка, слабото индустриално производство, както и пониженото потребителското доверие.

Водещи