Фалшив оцет плъзна из търговската мрежа 04.10 | 22:03

Измамите тръгват от етикетите, които прикриват съдържанието

От Елица Елефтерова

В сезона, когато българинът си приготвя зимнината се оказва, че търговската мрежа е залята с фалшив оцет. За натурален винен оцет се пробутва синтетична оцетна киселина под код за хранителна добавка Е 260, съобщава в. "24 часа”.

Измамите тръгват от етикетите, които прикриват съдържанието. Някои разреждат синтетичната киселина с двойно количество вода, при което слабият оцет разваля зимнината.

Това е забранено от закона, но производители масово я представят като натурален ферментирал продукт, като често за оцветител използват също вредни съставки.

В момента се води следствено дело срещу производител, който докарвал виолетовия оттенък на "оцета”, като прибавял към химическата течност калиев перманганат.

Нелоялни производители боравят с дълъг арсенал от нерегламентирани практики. Около половината от общо 17 производители на оцет у нас нарушават стандартите.

Друг трик е на етикета с едри букви да е написано "винен оцет”, а всъщност да става въпрос за синтетична оцетна киселина. Купувачите да отбягват и т.нар. винен оцет от купаж, защото в случая отново преобладава добавката Е 260, към която за мирис и цвят се прибавя и малко винен оцет, съветват експерти.

Водещи

Най-четени