Фармацевти поискаха защитени аптеки 10.02 | 10:31

Липсва регистър на денонощните аптеки, посочи председятелят на БФС проф. Илко Гетов

От iNews

Държавата да направи необходимото и да определи известен брой "защитени" аптеки по подобие на защитените професии, училища и др., настоя в навечерието на  професионалния празник на фармацевтите, който е днес, председателят на БФС проф. Илко Гетов.

Той напомни, че още през 2016 година е трябвало да бъде разработена и приета национална аптечна карта, но и до момента това не се е случило, предаде "Монитор".

6504 са магистър-фармацевтите в България, 80 на сто са жени, като средната възраст е в рамките на 49-55 години. Реално работят 3600 аптеки, от които по договор с НЗОК са 2200, а в 11 от общините населението е принудено да пътува до съседни региони, за да се снабди с необходимите му лекарствени продукти.

Липсва регистър на денонощните аптеки. Според статистиката преди три години те са били 33, но в момента най-вероятно броят им е доста по-малък, коментира главният секретар на съсловната организация магистър–фармацевт Светослав Крумов.

Той припомни, че през тази и следващата година аптеките са изправени пред няколко сериозни предизвикателства, изискващи немалък финансов ресурс за покупка на компютри, четци и софтуер във връзка с изискванията на европейското законодателство. Успокоителното е, че тези разходи (между 1500 и 800 лв. за едно гише в зависимост от подготвеността им)  няма да се отразят върху цените на медикаментите, смята проф. Гетов.

Българският фармацевтичен съюз проведе разширено заседание на управителния си съвет в Стара Загора, чиято регионална колегия е сред най-големите с 224-те магистри и 142 аптеки.

Председателят й Ростислав Курдов стана носител на наградата за дигитална аптека, връчвана от партньорската организация "Кредо Уеб.

 

Водещи

Най-четени