Фед обяви огромно намаление на основния лихвен процент 19.09 | 14:30

След обявяването на новината борсите реагираха с повишение, но в края на деня и трите основни борсови индекса затвориха на червено

От iNews

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега.

Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят като необичайно агресивен ход на Федералния резерв, предназначен да намали по-нататъшно забавяне на икономиката. 

Централната банка отбеляза, че нарастването на броя на работните места се е забавило, докато същевременно инфлацията върви постепенно към прогнозните 2%. Намалението на лихвите е важен икономически крайъгълен камък, както в дългата борба на централната банка с инфлацията, така и за американците, които се борят с по-високите разходи за живот през последните две години. Намалението на лихвите ще засегне основно кредитирането - от жилищни заеми до кредитни карти - и се очаква да донесе отдавна очаквано облекчение за крайните потребители.

На пресконференция след обявяването на новината председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че намалението от половин процентен пункт не е ново за американската централна банка, но че банкерите се стремят да поддържат икономиката и особено пазара на труда в добра форма. 

Въпреки че растящата инфлация, която тормози икономиката на САЩ от началото на Ковид пандемията, до голяма степен се охлади, тя все още не е достигнала набелязаните от Федералния резерв 2%, отбеляза Пауъл. 

След обявяването на новината борсите реагираха с повишение, но в края на деня и трите основни борсови индекса затвориха на червено.

 

Водещи

Най-четени