Федералният резерв е доволен от икономическата ситуация в САЩ 26.04 | 13:20

Вдигане на основната лихва отвъд Океана може да се очаква през 2014 г.

От Ивайло Ачев

Управителят на Федералния резерв Бен Бернанке определи фискалната политика на САЩ като "повече или по-малко точна" в настоящия момент и заяви, че до 2014 година няма да има промяна в основната лихва отвъд Атлантика, предаде Reuters.

Според оценката на Федералния резерв в момента няма нужда от намеса на пазарите и изкупуване на облигации, тъй като засега растежът на американската икономика е задоволителен – 3% през последното тримесечие на миналата година и около 2,5% в началото на тази. Първата официална оценка за американската икономика през периода януари-март тази година ще бъде оповестена от американското министерство на търговията утре, 27 април.

Отделно Федералният резерв не очаква през тази година инфлацията да прескочи 2% - граница, която беше поставена в края на януари тази година.

Според повече пазарни прогнози първото увеличение на основната лихва в САЩ ще стане факт през март 2014 година. Само 28% от дилърите на Уолстрийт пък очакват Федералният резерв да хвърли още средства за подкрепа на икономиката на САЩ.

Водещи

Най-четени