Фермери готвят бунт заради субсидии, Бозуков възмутен 22.02 | 14:55

Агроминистърът недоумява защо протестират, вместо да са му благодарни

От iNews.bg

Българските фермери готвят протести в цялата страна заради забавяне на директните им плащания. Производителите отправиха предупреждението си към властта по време на Пловдивския панаир, където служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков откри традиционните международни изложения за агробизнес, вино и храни, предаде БНР.

Фермерите посочиха, че се организирали спонтанно идването си в Пловдив, но все пак са съгласували действията си с всички организации в бранша. Те подчертаха, че забавените плащания са фатални за много от тях и предупредиха, че са готови да блокират пътища. Стопаните информираха министъра и в кои сектори са забавени плащанията.

Той от своя страна видимо се изненада от протеста на фермерите. "Очаквах поздравителен адрес, а не закани за протести", възмути се Бозуков. И изтъкна, че проблемите са засечени от именно от неговия екип в три от дирекциите - за развитие на селските райони, за надзора и за директните плащания.

Служебният агроминистър информира стопаните, че последните 3-4 месеца преди да встъпим служебно правителство, администрацията била спряла всички действия по работата за субсидиите и плащанията. Бозуков увери фермерите, че било направено всичко възможно забавянето на графиците да е минимално и че средствата били осигурени.

Водещи

Най-четени