Фермери зарязват тютюна заради чушки и корнишони 24.04 | 11:04

Все повече стопани се насочват към по-изгодна продукция

От Мария Стоянова

В последните години стотици жители на села в Неврокопския край сменят тютюна като препитание. В гоцеделчевското село Господинци вече са намерили алтернатива на "зеленото злато".

Около 20% от стопаните са се насочили към отглеждането на краставички. Жителите вече от няколко години се занимават с това. По думите на местните корнишоните се отглеждат по-лесно и парите се прибират веднага. Докато при тютюна работата е много по-трудоемка и парите идват чак след няколко месеца.

Все повече земеделци предлагат стоката си директно край международния път за Гърция, където не се ангажират с посредници, които да оскъпяват продуктите. По този начин цената остава ниска и купувачите са доволни, а цялата печалба отива за производителя.

Стопани от гърменското село Долно Дряново пък повече от 5 години залагат на чушките като алтернатива на тютюна. Близо 1/3 от семействата са се захванали с новата земеделска култура. Тази година земеделците се надяват на по-добри добиви от зеленчука.

Местните продават продукцията си не само в региона, но и в Доспат, Девин и Сърница, а отглежданият пипер е с високо качество. Земеделците дори разполагат и с нови сортове, внос от Холандия.

Най-четени