Фермерите кандидатстват до 30 април за субсидия за хуманно птицевъдство 01.04 | 17:36

Средствата ще покрият разходи и пропуснати ползи от здравословното отглеждане на кокошки и пилета

От Ростислава Иванова

От днес – 1 април, регистрираните птицевъди могат да кандидатстват за държавна помощ по схемата "Реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Подаването на документи ще продължи до 30 април включително, а срокът за сключване на договори или анекси и изплащането на помощта е 29 май 2015 г. Субсидията е одобрено от Управителния съвет на фонда и е със срок на действие до края на 2017 г.

Финансовият ресурс по схемата за тази година е 25 млн. лв., като на първия ще бъдат изплатени 80% от парите или 20 млн. лв.

Средствата ще покрият направени разходи или пропуснати приходи на стопаните, които са в резултат на доброволно поетите от тях ангажименти за хуманно отглеждане на птиците за период от минимум 5 години.

Мерките изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини, както и ползването на вода с качества като питейната и др.

Производителите трябва да подадат документите в областните дирекции на фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане". Кандидатстването е по постоянен адрес на физическо лице или за едноличен търговец и по фирмена регистрация за юридически лица, напомнят от разплащателната агенция.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени