Фермерите могат да наемат работници на 4 часа с трудов договор 05.06 | 14:50

Само за 5 месеца броят на тези контракти са се увеличили 7 пъти

От iNews.bg

Регистрираните земеделски стопани вече имат възможност да наемат работници с еднодневни трудови договори за 4 часа. До сега те бяха задължени при наемане на хора за един ден да подписват с тях договори за 8 часов работен ден. Трудовите договори могат да се регистрират както на място в дирекциите "Инспекция по труда” така и онлайн, предаде БНТ-2 Благоевград.

Седем пъти са се увеличили еднодневните трудови договори регистрирани онлайн за първите 5 месеца на тази година в Благоевградско. Те са въведени с цел по-лесно наемане на работниците за сезонна селскостопанска работа, спестяват пътуване на работодателите до областния център и могат да бъдат регистрирани извън работно време на администрацията.

Наетите на еднодневен трудов договор работници се осигуряват за пенсия и не губят правото си на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

В Благоевградска област най-много еднодневни трудови договори се сключват по време на кампанията за прибиране на реколтата от лозовите масиви през есента както и за бране на зеленчуци от оранжериите в района на Сандански и Петрич.

Водещи