Фермерски блокада на пътя към Гърция 22.03 | 09:11

Тютюнопроиводители ще блокират Е-79, животновъди ще демонстрират в цялата страна

От iNews.bg

Фермерски протести ще блокират днес пътя към Гърция. Този път обаче става дума за наши земеделци, а не както през изминалите зими за такива от югозападната ни съседка. Тютюнопроизводители и животновъди от Хасковска област ще протестират днес заради спрени плащания и липсата на диалог със структурите на Консултативния съвет при земеделското министерство. В 10:00 часа те ще блокират пътя към Гърция, предаде Нова ТВ.

Тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко.

"Този път протестът няма да спре. Преди 2 седмици министърът на земеделието ни извика на разговор. Тогава му обяснихме, че парите не се разпределят правилно. Проблемът е, че хората, които произвеждат по-малко, получават повече пари, а тези ,които произвеждат повече – получават по-малко средства”, обясни Нова ТВ Живко Желев, който е организатор на протеста.

В същото време животновъдите пък се готвят за национален протест. Те настояват министър Бозуков да отмени заповедта, с която спира кандидатстването по мерките за агроекология и биоземеделие. Миналата седмица се разбра, че парите по това перо от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. са похарчени за 9 години вместо за 7.

Водещи