Фиксират сроковете за изкупната кампания на тютюна 10.01 | 20:31

Със законови промени производителите влизат в регистър

От Десислава Маданска

Изкупната кампания на тютюна вече ще е с фиксирани срокове. Това предвиждат готвени промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, заяви земеделският зам.-министър Бюрхан Абазов на среща с тютюнопроизводители от Североизточна България в Русе.

По думите му целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара.

Промените предвиждат още връщане на държавните оценители, тъй като често оценяването на качеството на тютюна е субективно заради спецификата на суровината, информира БТА. Също така ще бъде възстановен и регистъра на тютюнопроизводителите.

Абазов призова производителите да търсят и други начини за повишаване на доходите си и да не разчитат единствено на средствата, които получават по националните доплащания. Според него те могат да се възползват от възможностите по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020, по която ще могат да кандидатстват за закупуване на сушилни, машини и съоръжения с цел повишаване на конкурентоспособността на стопанства им. 

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев бе категоричен, че още другата седмица ще поиска среща с ресорния министър Димитър Греков. Сред исканията на фермерите са сумата за национални доплащания за тютюна да бдъе увеличена от 100 на 160 млн. лв. Повишението щяло да играе ролята на компенсация заради ниските изкупни цени.

Водещи

Най-четени