Финансистът Емил Хърсев намекна за грешка на одиторите в КТБ 22.10 | 18:45

4,222 млрд. лв. не са липси, а необходима обезценка, обяснява той

От iNews.bg

Финансистът Емил Хърсев намекна за възможна грешка на одиторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) след като докладът за състоянието на финансовата институция стана ясен. По отношение на констатираното от одиторите обезпечение на кредитите в КТБ в размер на 13%, той коментира, че ако това е вярно, мястото на доклада за банката е право в прокуратурата. "Както преди обаче се говореше, че има изнасяни пари с чували от КТБ, а после се оказа, че това не е вярно, така може и одиторите да не са разгледали всички досиета за обезпечения", допълва той.

Въпросните 4,222 млрд. лв. от доклада на одиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са реални липси, а необходима обезценка. Това коментира в ефира на БНТ финансистът Емил Хърсев. Той обясни, че тези средства не липсват напълно от финансовата институция, а че в нейния баланс е записана една тяхна стойност, а на практика тя е по-ниска.

"При тези числа от одита на КТБ няма шанс за оздравяване на банката, но все пак това е само преценката на одиторите", казва Емил Хърсев. Той припомни, че според изнесената през август информация за състоянието на банката, която прогнозираше загуби от 2 млрд. лв., не е имало съмнение, че финансовата институция може да бъде оздравена. 

По-рано през деня БНБ публикува доклада за финансовото състояние на КТБ, но не даде решение за финансовата институция. От Централната банка обявиха, че такова могат да вземат депутатите от 43-тото Народно събрание. От Управителния съвет на БНБ обаче не отричат изходът от кризата с КТБ да бъде в оздравяването или преструктурирането на банката.

Според данните на одиторските фирми "Ърнст енд Янг одит" ООД, "Делойт България" ООД и "АФА" ООД е необходима обезценката на активи на банката в размер на 4,222 млрд. лв. В данните се посочва, че към 30 септември общата сума на всички активи на КТБ е била в рамките на 6,662 млрд. лв.

Водещи