Финансов колапс! Рублата срива още девет държави 20.01 | 11:47

Сериозен удар ще понесат съседните страни

От iNews.bg

Сривът на руската рубла може да окаже сериозен негативен ефект върху девет държави, които имат засилени икономически отношения със страната. Опасността пред тях дължи най-вече на това, че много от техните граждани работят в Русия и превеждат пари си от там, пише "Гардиън".

От изданието наблягат на това, че негативният ефект ще е най-значителен за съседните на руската държава страни. Голяма част от парите в тях идват от техни гастарбайтери в Русия. Това се отнася най-вече за Таджикистан, Киргизия, Молдова, Армения, Грузия, Узбекистан, Украйна, Литва и Азербейджан.

Изчисления на Световната банка показват, че през настоящата година тези страни могат да загубят над 10 млрд. долара. Сериозният спад на рублата вече оказа влияние върху валутата на Туркменистан и доведе до нейното обезценяване. Експерти смятат, че има предпоставки този негативен ефект да се разпростре и върху други държави в региона.

По последни данни значителна част от икономиките на въпросните държави се дължат на парични преводи на техни емигранти. Това се отнася за 42% от икономиката на Таджикистан, 31,5% - от тази на Киргизия, 25% - на Молдова, 21% - на Армения, 12% - на Грузия, 12% - на Узбекистан, 5,5% - на Украйна, 4,5% - на Литва и 2,5% - на Азербайджан.

Миналата седмица тенденцията на спад на руската рубла продължи. Според данните на тогава еврото поскъпна с 82 купейки и удари 77,81 рубли. Спрямо американския долар валутата е поевтиня с 69 копейки. Така доларът се търгуваше за 65,94 рубли.

Междувременно от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сериозно орязаха прогнозата си за растежа на руската икономика през 2015 г. От институцията вещаят сериозен срив на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 4,8 на сто до края на настоящата година.

Според доклада от септември 2014 г. този спад беше далеч по-малък – в рамките на 0,2%. От ЕБВР обаче коментират, че сериозно занижената прогноза се дължи на поевтиняването на петрола, както и на наложените на Москва санкции от западните държави.

Водещи

Най-четени