Финансовото министерство планира нов дълг от почти 4 млрд. лева 19.02 | 17:45

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации

От iNews.bg

Министерство на финансите планира нов дълг. Страната ни е избрала Citi, JP Morgan Chase & Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Reuters, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство потвърждава, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското МФ очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

 

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Водещи

Най-четени