Фирми за дрехи и обувки сигнализират за неравноправие при европроектите 08.02 | 12:22

Подадена е жалба до ВАС

От Виолета Иванова

Фирми, произвеждащи дрехи, обувки и мебели, сигнализираха, че съществува неравноправие при кандидатстването на европари.

Тези предприятия нямат възможност да усвояват средства по Схема за безвъзмездна помощ "Технологична модернизация на малки и средни предприятия" по ОП "Конкурентоспособност".

Оказва се, че насоките за кандидатстване съществено ограничават кръга на допустимите кандидати. Условията са по-лесни за покриване от предприятия от химическата, лекарствената индустрия, автомобилостроенето и издателския бранш, стана ясно на проведена днес пресконференция.

Целта на подпомагането на предприятията е да се подобри тяхната конкурентоспособност. Затова е логично да се подпомагат предприятия, които по-трудно могат да финансират със собствени средства инвестиционните си проекти, заявиха от Българската асоциация на производителите и износители на облекла и текстил.

Според тях част от предприятията могат и да имат по-ниска принадена стойност и доходност спрямо другите, но са съществена част от икономиката.

Текстилната промишленост дава над 6% от БВП на страната. В сектора са заети около 13 хил. души и е на четвърто място по приходи в преработващата промишленост, каза Валерия Желева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите и износители на облекла и текстил.

От изключените предприятия са подали жалба до Върховния административен съд. В жалбата компаниите настояват насоките за кандидатстване да бъдат обявени за нищожни, както и да се спре провеждането на процедурата за подбор на проекти "Технологична модернизация на малки и средни предприятия" до окончателното произнасяне на ВАС по казуса.

Водещи

Най-четени