Фирми искат да инвестират в производствени проекти 17.12 | 18:00

Ресорна дирекция ще привлича български и чужди вложители

От Десислава Маданска

В министерството на инвестиционното проектиране са получени четири писма за намерения за инвестиции в България. Това заяви ресорният министър Иван Данов, който представи отчета на ведомството. Той уточни, че не става дума за инфраструктурни, а за производствени проекти, като каза, че ще оповести повече подробности догодина.

По думите му е създадена специална ресорна дирекция, която ще работи по привличането на чуждестранни и български инвестиции.

Министърът отчете, че разходът от грешки при строителството пада с около 20 - 25%, ако проектирането е по 3D метод. При него количествените изчисления са точни, а сроковете  за реализация на проектите се съкращават. 

Данов посочи, че новият метод няма да оскъпи проектите. Той посочи, че се очаква този метод при проектирането да бъде въведен до две години. От 1 януари предстои поне  частично приемането на еврокодовете за строителните инженери, допълни БТА.

Министърът напомни, че са предвидени 1 млн. лв за проектиране на предварителни проекти на общините за следващия програмен период. Проектирането ще струва между 1 и 1,5% от строителната стойност на обекта.

Той обясни, че бюджетните средства за подготовката на Общите устройствени планове за общините ще се разпределят на конкурсен принцип. По-големият процент от тези планове се  нуждаят от малко средства за завършване и към тях ще се насочи приоритетно финансирането.

По отношение на допълнителното финансиране за плановете министърът каза, че ведомството ще помогне на общините да потърсят банки, които биха имали желание да кредитират такива планове.

По време на отчета Данов посочи, че предстои да се създаде специален фонд от сглобяеми жилища, които да бъдат лесни за транспортиране при аварии или природни бедствия, за да може бързо да се осигури подслон за нуждаещите се.  

Водещи

Най-четени