Фирмите за бързи кредити ни плашат с мутрите 03.04 | 20:00

Чакали ни времената от 90-те, ако бъде прието предложеното ограничение на годишните проценти на разходите

От Георги Георгиев

Ако предложените ограничения на годишните проценти на разходите (ГПР) от 50.2% бъдат приети в закона, то в България ще се върнат годините на мутрите от последното десетилетие на миналия век. С това заплашиха шефове на осем фирми за бързи кредити в изявление до медиите, след провеждането на извънредна пресконференция днес.

Ограниченията ГПР (50.2%) в Закона за бързите кредити, щяло да унищожи работещите на светло фирми, но нямало да премахне потребността от бързи пари, заявиха още кредиторите, които не желаят да бъде поставен таван на лихвите. Според тях тъй като банките не са решение, единствените, които ще удовлетворят търсенето, са кварталните лихвари.

По изчисленията им това означава близо 2 милиарда лева в сивата икономика, които ще бъдат дадени впоследствие за корупция. Отделно държавата щяла да загуби милиони от ДДС и данък печалба, а Здравната каса ще загуби милиони от невнесени здравни осигуровки от сега осигуряваните над 15 хиляди служители и сътрудници.

В изявлението си шефовете на въпросните осем компании защитават позицията си и с дадени съвети от Световната банка и CGAP1 – "да не се ограничават лихвите, защото по този начин се накърнява интереса на по-уязвимите слоеве от населението”.

Другата гледна точка

Фирмите в България се възползват именно от слабостта на потребителя, тъй като хората нямат друг избор, заяви по-рано този месец депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев и припомни случай, в който жена взела 3000 лв., върнала 2800 лв. и имаща да връща още 18 000 лв.

"Даваш една лична карта и не мислиш. След три месеца изведнъж се оказва, че трябва да връщаш двойна сума или повече. Тогава става проблем и тук държавата трябва да се намеси", коментира тогава Кадиев.

Според него готвените промени не са лобистки и не са в защита на големите играчи на пазара. "Ще ограничим терора”, отново увери депутатът. Според него въпросът не е в това дали фирмите са малки или големи, а дали спекулират. Според друг червен депутат обаче, Румен Гечев, именно големите фирми са тези, които работят коректно.

За да тегли бърз кредит, човек вероятно преди това е получил отказ от банките. Навсякъде лихвите на бързите кредити са високи, но у нас има драстични случаи, коментира в средата на март Гечев. По думите му наказателните такси за пропусната вноска няма да отпаднат, но трябва да са ясно описани в договора.

Тогава депутатът обясни, че управляващите готвят пакет от закони, които ще защитят интересите на българите, които стават жертва на некоректни фирми за бързи кредити.

Най-четени