Фирмите отказват да си плащат тока при по-високи цени 18.06 | 20:11

Увеличената стойност на електричеството ще доведе до съкращаване на персонала в тях

От Мина Стойчева

Родни компании заедно с Българската стопанска камара (БСК) заявиха, че ще откажат да си плащат сметките за ток, ако цената на електроенергия бъде повишена. В отворено писмо към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране те потвърдиха, че ще предприемат тези действия, за да се запазят работните места и българската индустрия.

Представителите на родния бизнес се противопоставят остро на предложението на енергийния регулатор да увеличи мрежовите цени на електроенергията за новия ценови период.

Според тях началните цени на търговете на свободния пазар се увеличават и се провеждат в последния момент, за да се създава изкуствен дефицит. Те алармират, че това коства на страната ни загуба на работни места не само в големите компании, но и в рамките на средния и малък бизнес.

"Тази политика в сектор "Енергетика” безспорно води до влошаване на конкурентоспособността на енергоинтензивните индустрии, до загуба на пазари, до намаляване на производството и свиване на икономиката. В противовес на европейската енергийна практика вече една година се осъществява износ на по-евтина електроенергия от тази за вътрешния пазар", коментират работодателите.

В обръщението към ДКЕВР освен БСК са се включили и Българската асоциация по металургична индустрия, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и Браншовата камара по химическа промишленост.

Представителите на бизнеса у нас потвърждават, че ще използват и други форми на въздействие, като сезират Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия.

Водещи

Най-четени