Фискалният резерв към края на август е 8,7 млрд. лв. 01.10 | 11:12

Приходите от преки данъци са 2,8 млрд. лв., а от косвени - 7,53 млрд. лв.

От iNews.bg

На 8,7 млрд. лева възлиза фискалният резерв към 31 август. Бюджетното салдо е отрицателно в размер на 1,27 млрд. евро, което се формира от дефицит по бюджета от 710,9 млн. лева и дефицит по европейските средства от 564,7 млрд. лева. Това сочат данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на осмия месец, публикувани от финансовото министерство.

Основни фактори за формирането на дефицита са изпреварващият ръст в разходите и изоставането при изпълнението на данъчните приходи.
Продължава да се осигурява и финансиране за временно спрените плащания от ЕК по ОП "Околна среда" и по две оси на ОП "Регионално развитие", като се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицираните разходи.

Данните на МФ показват също така, че в сравнение с 2013 г. бюджетната позиция на страната се е влошила с над 1 млрд. лева, което се равнява на 1,3% от БВП.

Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма до края на осмия месец възлизат на 19,2 млрд. лева. Общата сума на данъчните постъпления за периода са 15,1 млрд. лева. спрямо година по-рано те нараства номинално с 405,5 млрд. лева, но същевременно има значително изоставане от 8,8% в разчетите за годината.

Приходите от преки данъци са 2,84 млрд. лева, а от косвени – 7,53 млрд. лева. Изоставането с 4,9% в изпълнението на разчетите спрямо отчетеното изпълнение за същия период на предходната година е главно при ДДС и акцизи, където приходите възлизат на съответно 4,8 млрд. лева и 2,5 млрд. лева.

Приходите в частта на преките данъци са 2,84 млрд. лева, а косвените данъци са в размер на 7,53 млрд. лева.  Постъпленията от ДДС са 4,8 млрд. леав, от акцизи – 2,5 млрд. леа, от мита – 99,4 млн. лева. Приходите, които попадат в графа "други данъци", възлизат от своя страна на 604,5 млн. лева.

Постъпленията от социалноосигурителни и здравни вноски пък са 4,1 млрд. лева, а неданъчните приходи и помощи са в размер на малко над 4 млрд. лева.

Още за изпълнението на консолидираната фискална програмата четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени