Фискалният резерв намалява до 4 млрд. лева в края на януари 01.03 | 12:08

Причина за спада на резерва са плащания по ДЦК и към земеделците

От Ивайло Ачев

297,8 млн. лева дефицит на касова основа по Консолидираната фискална програма (КФП) отчита Министерството на финансите за месец януари.

Дефицитът се образува от дефицит от 209,1 млн. лева по националния бюджет и дефицит от 88,7 млн. лева по европейските средства. За сравнение бюджетното салдо за януари 2011 година беше отрицателно в размер на 477,3 млн. лева т.е. сега има подобрение със 179,5 млн. лева спрямо същия период на предходната година.

Към 31 януари фискалният резерв на България е в размер на 4 млрд. лева, като на годишна база се отчита намаление с около 1 млрд. лева.

Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари тази година, са основно операции в частта на финансирането – плащанията по обслужването на външния и вътрешния дълг на България и изплатените средства на селскостопанските производители. Освен значителните по размер погасявания по държавни ценни книжа (ДЦК) от 300 млн. лева в частта на финансирането, през януари са изплатени и лихви по облигации, емитирани и търгувани на международните пазари в общ размер на близо 200 млн. лева.

В края на месец януари ДФ ”Земеделие” извърши на един транш плащания по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и по схемата за национални доплащания (СНД) за кампания 2011 в общ размер на 743,2 млн. лева, от които 645,5 млн. лева са за сметка на ЕС и подлежат на възстановяване през следващ период. За разлика от предишни години, с оглед подпомагане на селскостопанските производители, тези плащания бяха изтеглени максимално напред - още през месец януари.

Постъпилите приходи и помощи към края на месец януари са в размер на 1,9 млрд. лева или 6,6% от планираните в държавния бюджет за тази година. Съпоставени с отчетените приходи за същия период на предходната година, постъпленията по КФП бележат ръст от 13,4 % (224,6 млн. лв.), което се дължи в най-голяма степен на ръста на приходите от ДДС - 588,9 млн. лева или 8,3% повече от планираното.

Постъпленията от акцизи за месец януари са в размер на 338,2 млн. лв., като изпълнението спрямо разчета за годината е 8,2 %.

Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България за общия бюджет на ЕС) към 31 януари 2012 г. възлизат на 2,197 млрд. лева което е 7,4% от годишния разчет. Спрямо месец януари 2011 г. общо разходите по консолидирания бюджет са нарастнали с 45 млн. лева (2,1 %).

Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена през януари 2012 г. от централния бюджет възлиза на 62 млн. лева.

Водещи

Най-четени