Фискалният съвет: Инвестициите у нас са под нивата от преди 20 години 19.07 | 19:42

Държавата може да събере още 400 млн. лв. от данъци, смятат финансистите на кабинета

От iNews.bg

Липсата на инвестиции е предизвикателство за страната ни. Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към БВП е под нивото от 1996 г. Първото тримесечие за 2016 г. по предварителни данни на НСИ то е паднало около 15%-16% от БВП, което е историческо ниско ниво. Това каза на пресконференция финансистът Любомир Дацов, който е член на Фискалния съвет, предаде БГНЕС.

"Оценяваме благоприятно данъчната структура на растежа и заетостта в България, но в същото време смятаме, че не са достатъчно усилията от гледна точка на подобряване тежестта върху малкия и средния бизнес. България продължава да е сред първите места в ЕС по тежест върху малкия и средния бизнес заради самите процедури и свързаните с това разходи”, каза Дацов.

Според бившия зам.-финансов министър "може би най-същественото предизвикателството от гледна точка на макроикономиката е по-ниският растеж на потенциала на труда във всяко едно измерение. От 21,3% общи инвестиции в икономиката, около 7% са на бюджета, тоест частните инвестиции са изместени от публичните, каза той.

През 2017-2018 г. Фискалният съвет към правителството очаква повече приходи от осигуровки. Финансистите смятат, че държавата би могла да събере още 0,3-0,4% от БВП под формата на данъци. Изчисленията показвали, че допълнително биха могли да се съберат още около 400 млн. лв.

Дацов коментира ситуацията около "Брекзит", като подчерта, че не ангажира Фискалния съвет с личното си мнение.

 

"Повечето правителства се оказаха неподготвени и лично аз не виждам ясен план какво ще се прави в тази ситуация. От тук нататък всичко останало за ускорено влизане в еврозоната е спекулация. Дали ще влезем ускорено или не, никой не може да каже. Винаги съм подкрепял позицията, че никога не е късно България да влезе в еврозоната и колкото по-бързо, толкова по-добре", заяви финансистът.

Най-четени