Фондовете за спасение на икономиките в ЕС не се управляват прозрачно 25.04 | 11:53

Липсва контрол и одит относно това как се харчат 700 млрд. евро

От Ивайло Ачев

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) и Европейският стабилизационен механизъм (ESM) не се управляват по прозрачен начин. Такова е заключението на Европейската сметна палата, представено в специален доклад пред Европейския парламент.

Според експертите, в момента за двата фонда с общ капитал 700 млрд. евро отговарят единствено финансовите министри на страните-членки на ЕС, при това ограничено. Всеки министър е отговорен за дела на държавата му във фондовете пред съответния национален парламент. Липсва обаче общ контрол от страна на други институции върху фондовете в качеството им на организации, които ще привличат и ще управляват огромни публични средства.

Засега дейността на ESM ще бъде надзиравана от борд от петима одитори, включително един от Европейската сметна палата и двама от Съвета на министрите. Техните правомощия обаче все още се доуточняват. Европейският парламент, обаче, няма думата относно контрола над фондовете и само ще бъде уведомяван как вървят нещата посредством годишни доклади.

По план ESM трябва да стане постоянния фонд на ЕС за подпомагане на изпаднали в затруднение икономики от еврозоната. Това ще се случи чак през лятото на следващата година, а дотогава двата фонда ще действат заедно. 

Водещи

Най-четени