Фондът за жилищно обновяване стартира своя интернет страница 02.10 | 17:33

Страницата разполага и с кредитен калкулатор, в който ползвателят въвежда сумата на желания от него кредит и получава подробен погасителен план с точна информация

От Кремена Бедерева

Официално стартира интернет страницата на Фонда за жилищно обновяване към Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД).

На интернет адрес www.corpbank.bg/fund и на http://fund.corpbank.bg е публикувана изчерпателна информация за кредитите, гаранциите, банковите сметки и всички услуги, които КТБ АД предлага в качеството си на управител на Фонда за жилищно обновяване.

Страницата разполага и с кредитен калкулатор, в който ползвателят въвежда сумата на желания от него кредит и получава подробен погасителен план с точна информация за годишния процент на разходите, дължимите вноски, лихвата, която ще плати за целия период на кредита, и др.

В раздел "За продуктите/кредитите" кандидатите за финансиране от Фонда за жилищно обновяване към КТБ АД могат да се запознаят в детайли с параметрите на банковите продукти "Жилищно обновяване" - доверителната сметка, банковият кредит и гаранцията.

Подробно са описани и изискванията към Сдруженията на собственици и собствениците на самостоятелни обекти за жилищно ползване, които възнамеряват да кандидатстват за финансиране от фонда, както и предварителните етапи за получаване на безвъзмездна помощ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За улеснение на ползвателите на сайта КТБ АД подготви презентация "Стъпка по стъпка" за схемата на проект "Енергийно обновяване на българските домове" и стъпките на финансиране от Фонда за жилищно обновяване. Интернет страницата на Фонда за жилищно обновяване дава отговори и на най-често задаваните въпроси.

Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) управлява Фонда за жилищно обновяване (ФЖО) в изпълнение на схема BG161PO001-1.2.03 "Подкрепа за създаване на инструмент за финансов инженеринг - Фонд за жилищно обновяване" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 и по силата на договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За всяка одобрена сграда по проекта собствениците ще получат безвъзмездно 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда или блок секция. За оставащите 50% Сдруженията на собственици и собствениците на самостоятелни обекти могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване.

КТБ АД се ангажира лихвата по целевите кредити да не надвишава размера на основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ, увеличен с надбавка от 6,5%. Срокът на кредитите, които КТБ АД в качеството й на управител на ФЖО ще отпуска, може да бъде до 20.03.2022 г., с гратисен период до шест месеца. В случай на предсрочно частично или пълно погасяване, КТБ АД няма да начислява неустойки. Банката предлага и специални условия в полза на Сдруженията на собственици и собствениците на самостоятелни обекти, които позволяват лихвата да падне до ОЛП + 4.5% за целия период на договора.

Средствата във ФЖО, предназначени за отпускане на заеми и гаранции, са генерирани от два източника – 9 527 284,78 лева от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и 1 000 000,00 лева под формата на съфинансиране от Корпоративна търговска банка АД.

*Информацията е на партньор на iNews.

Водещи

Най-четени