Хайки за скрити прасета в задните дворове в Русенско 17.01 | 13:50

В областта започват повторни обиколки, въпреки че африканската чума засега се води ликвидирана

От iNews.bg

Всички лични стопанства на територията на Русенска област ще бъдат отново проверени за отглеждане на прасета в задните дворове. Това са част от мерките, които се вземат в борбата срещу африканска чума по свинете, предаде БНР.

Първите резултати от изследванията на новите прасета, доставени в свинекомплекса в Голямо Враново, показват, че засега там няма вирус на африканска чума и много скоро фермата ще се върне към промишленото производство. Въведените там мерки за биосигурност са още по-стриктни, обявиха днес по време на заседание на Епизоотичната комисия в Русе.

В процес на възстановяване са комплексите в Бръшлен и Николово, които също пострадаха от епизоотията и бяха принудени да умъртвят всички животни.

Фактът, че в момента на територията на област Русе няма зараза, не прекратява контролната дейност и започват повторни проверки по селата за свине в задните дворове, съобщи д-р Николай Ненов от Регионалната агенция по безопасност на храните и поясни:

"Хората, които традиционно си отглеждат животни, да знаят, че забраната до септември, че няма да гледат си стои. Това не е отпаднало и това, че има някакво затишие и никой не ходи по къщите в рамките на един месец, защото декември бяха проверени всичките наново – преди Коледа, това не означава, че някой ще разреши отглеждането на такива свине до септември месец в задните дворове". 

Водещи

Най-четени