Хакери удариха сайта на Европейската централна банка 24.07 | 14:35

Откраднати са данни на хиляди посетители на уебсайта на институцията

От Мария Стоянова

Хакери атакуваха сайта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Откраднати са електронните адреси на хиляди посетители на уеб страницата и друга контактна информация, съхранявана в системата, информира Си Ен Би Си.

От институцията завиха, че вътрешна или пазарно-чувствителна информация не е станала жертва на атаката и не е била компрометирана.

Хакерската атака излязла на бял свят, след като било получено анонимно електронно писмо, изпратено до ЕЦБ. В него киберпрестъпниците изисквали финансова компенсация в замяна на откраднатите данни. Въпреки че по-голяма част от базата данни била криптирана, някои от включените електронни адреси, адреси на улици, както и телефонни номера не били защитени по този начин.

Европейската институция е в процес на информиране на потребителите, чиято информация може да е станала част от атаката. ЕЦБ съветва всички пароли в системата да бъдат променени като предпазна мярка.

От банката заявиха, че сигурността на данните е техен приоритет. Те допълниха, че немската полиция е била информирана за атаката и е започнало разследване по случая. Специалисти работят върху отстраняване на уязвимостта на системата.

Водещи

Най-четени