Харчим общо 874,5 млн. лева за лятна почивка у нас 21.07 | 12:22

Разходите за 3-дневна почивка са около 265 лв. на човек, коментират от бранша

От Мария Стоянова

Около 874,5 млн. лева ще похарчат нашенци, почиващи по родното Черноморие това лято. Общо 3,3 млн. българи ще отдъхват в родината като средно прекарват 3,2 дни в почивка. Разходите за това време излизат по 265 лв. на човек. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Експертът посъветва българите, ако искат да са на море у нас, да побързат с резервациите, тъй като в края на месеца всичко ще бъде пълно. Към момента повечето хотели са пълни 87-88%, а някои 100%. Заетостта на хотелите на задна линия сега е около 63%, къщите за гости в страната са пълни с туристи около 28%. Очаква се към края на месеца капацитетът на хотелите на 3-4-а линия по морето да се изпълни.

Според Драганов до края на юли и курортите, пострадали от наводненията, ще са пълни. Той допълни, че няма нито едно оплакване от туристи за водата на Черно море.

"Българският туризъм категорично доказа, че е стабилен, инвестициите, направени от предприемачи, общини и държава, се оказаха изключително устойчиви. Въпреки военната и политическа криза в Украйна, въпреки политическата нестабилност в България и особено въпреки природните катаклизми в последно време у нас, които като съвкупност са незапомнени през последните 45 години, не е регистриран отлив от туристи от родните курорти", коментира Драганов, цитиран от "24 часа".

Той обясни, че в последните два дни дори няма отлив от полетите на малайзийските авиолинии след трагедията с техния самолет в Украйна.

Световното по футбол пък се отразило позитивно на българския туризъм. Драганов обясни, че мачовете са вдигнали консумацията по родните заведения и много чуждестранни туристи са се отклонили от ол-инклузив пакета си като са си позволили повече бира.

Нашенци ще почиват и в съседните страни това лято, но ще похарчат по-малко пари. Прогнозите на експерта са, че в Гърция българите ще похарчат 350 млн. лева за сезона като около 660 хил. сънародници ще почиват там. В Турция пък ще отдъхват близо 750 хил. българи. Те ще похарчат около 330 млн. лева. Така за двете най-посещавани съседни държави ще платим по-малко, отколкото у нас.