Хиляди кафенета фалираха след пълната забрана за пушене в Белгия 26.12 | 13:07

Собствениците искат по-ниско ДДС за храните, което да компенсира загубите

От Деляна Петкова

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в Белгия от юли е причината за затварянето или фалита на 2005 кафенета. Това съобщава агенция "Белга", цитирана от БТА.

В материала се  посочва още, че резултатите от забраната щяха да са още по-лоши, но благодарение на топлите есенни дни, клиентите на кафенетата можеха да пушат на терасите и така те не се отказаха да посетят любимото си заведение.

Според статистиката на метеорологичните служби 2011 година е най-топлата в историята на измерването на температурите в страната.

Собствениците на заведения предвиждат отрицателните последствия за бизнеса им, произтичащи от забраната за пушене, да се увеличават. По тази причина и те настояват властите да намалят данък добавена стойност (ДДС) върху храните и напитките до шест процента, с което да бъдат компенсирани част от загубите им.

В Белгия ставката на данъка е различна, според стоката и услугата, върху която се начислява.

iNews припомня, че подобна забрана ще бъде наложена и у нас от 1 юни 2012 година. Мярката беше одобрена по време на заседание на Министерския съвет в началото на декември. Преди дни от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) обявиха, че подкрепят ограниченията.

84% от европейците одобряват забраната за тютюнопушене - те търсят чист въздух, чиста среда и качествено обслужване коментира тогава Байко Байков, зам.-председател на АБТТА, и допълни, че по социологически данни 70% от европейците са непушачи.

Водещи

Най-четени