Хлябът поскъпва не само у нас, но и във Франция 17.01 | 11:38

Грози ли ни нова криза заради растящите цени на храните?

От Виолета Иванова

Повишението на цената на хляба беше една от водещите теми през миналата седмица. След извънредното заседание на консултативния съвет по зърно производителите съобщиха, че цената на хляба най-вероятно ще бъде с 15-20% по-висока.

Оказва се, че България няма да е единствената страна, в която цената на насъщния ще се увеличи. Френските пекарни също се подготвят да вдигнат цените на франзелите, съобщиха световните агенции. Традиционният хляб ще струва с 4-5 цента повече, пресмятат от бранша. Очаква се новите цени ще бъдат въведени през февруари.

Както и у нас, така и във Франция, причината за покачването е непрекъснато повишаващата се цена на пшеницата на международните пазари заради лошото качество на продукцията в основните страни производителки. Изкупните цени на зърното са се променили от 220 лева през юли 2010 г. до 450 лева за тон без ДДС към момента.

Експерти смятат, че цената на пшеницата на световните пазари е спекулативна и не може да се контролира. Според тях цената на пшеницата ще продължава да се увеличава, като се надяват тя да не задмине най-високите достигани през годините нива от 500-520 лева за тон.

За много българи хлябът е основна храна, а паралелно с неговото поскъпване ще се увеличат и цените на тестените закуски, на торти и пасти. И ако за французите повишението от 4-5 цента едва ли ще им бръкне дълбоко в джоба, то у нас това ще се отрази зле на по-голямата част от населението, да не говорим за пенсионерите.

Хлябът вече поскъпва в някои градове на страната, въпреки че все още се произвежда от старата реколта пшеница и брашно, закупени от производителя на съответните старите цени. Вероятно причината се крие в това, че производителите скоро ще трябва да купуват пшеница на по-високи цени.

Заради нарастващите цени на храните експертите дори заговориха за опасност от нова криза. Грози ли ни такава опасност предстои да разберем.

Водещи

Най-четени