Хора на Оманския фонд са внесли писмо в БНБ за оздравяването на КТБ 10.09 | 19:43

Президентът на Фонда Дарвиш Ал Балуш потвърди, че работят с България за спасяването на банката

От Георги Велев

Фирма, упълномощена от Оманския държавен фонд, е депозирала в БНБ писмо за спасяването на Корпоративна търговска банка Това съобщи източник от централния трезор, цитиран от интернет сайта на в. "24 часа". Според данните на медията в писмото обаче няма конкретни предложения как точно да се случи оздравяването. В писмото се оповестява само общо намерение.

От БНБ потвърдиха информацията, че фирмата EPIC, която е специален представител на Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, е изпратила писмо с искане да получи изключителни права върху непубличната информация за КТБ. На базата на нея фирмата и стоящият зад нея Фонд ще направят предложения за оздравяването на КТБ.

В момента управителят на БНБ Иван Искров бил заедно с финансовия министър Румен Порожанов на международна банкова среща, става ясно от източници в. "24 часа". Управителят обаче е разпоредил до момента, в който се получи какъвто и да е документ за намерение на инвеститор към КТБ, да се събере Управителният съвет на БНБ и да анализира предложението.

Очаква се БНБ да поиска от Оманския фонд, който е миноритарен собственик КТБ, повече подробности в най-скоро време. Банката е поставена под особен надзор като доклад за нейното състояние се очаква да има на 21 септември.

Оманският държавен резервен фонд работи с българското правителство в опит да разреши проблемите в КТБ. Това потвърди и президентът на Фонда Дарвиш Ал Балуши, цитиран от агенция "Ройтерс".

Ал Балуши, който е също министър по финансовите въпроси на Оман, не разкри подробности за спасителния план за българската банка в изявлението си. "Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето й. Те са свързани с правителството и регулаторите в страната", изтъкна Ал Балуши, без да дава повече подробности.

Оманският резервен фонд е вторият най-голям акционер в КТБ с дял от около 30% в банката. Финансовата институция бе ударена от масово изтегляне на депозити през юни, което принуди Българската народна банка да поеме контрол върху нея и да спре дейността й до публикуването на резултатите от одит. Очаква се той да бъде завършен идния месец.

Усилията за изготвяне на спасителен план за КТБ са били затруднени преди изборите през октомври и анализатори твърдят пред "Ройтерс", че е малко вероятно да има решение преди създаването на новия парламент. Агенцията припомня, че през миналата седмица дватама най-големи акционери в банката- бизнесменът Цветан Василев и Оманския фонд са представили писма пред БНБ, че имат планове за оздравяването на КТБ. Липсата на подробности по предложенията е "потвърди неоспоримия факт, че по този случай няма бързи решения", коментира агенцията.

Водещи

Най-четени