Хотелиери и ресторантьори от Пловдив скочиха срещу скъпия ток 15.10 | 19:47

От бранша масово недоволстват от новите цени

От iNews.bg

Масово недоволство от по-високите сметки за ток се наблюдава сред пловдивските хотелиери и ресторантьори. От бранша готвят повишаване на цените в менютата и заплашват, че може дори да се стигне до фалити, информира Нова телевизия.

От Държнавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) решиха цената на електроенергията да бъде увеличена от 1 октомври с близо 10%, което се оказва тест за хотелиерите и ресторантьорите. Някои от тях ще планират да повишават цените, други пък ще съкращават персонал или ще намаляват заплати, за да могат да се справят с по-високи сметки. Едно е сигурно обаче – вечерята в ресторант ще ни струва по-скъпо вече.

Част от собствениците на ресторанти ще увеличат цените с по 20-30 стотинки на ястие. Други пък ще предлагат промоции, чрез които от една страна ще повишат оборота, а от друга ще пощадят и клиентите си. Въпреки това обаче ако цените в ресторантите се повишат, клиентите най-вероятно ще се окажат от консумацията на по-скъпи ястия.

Повечето собственици чакат да видят новите си сметки за ток и едва след това ще преценят с колко и кога да вдигнат цените.

 В същото време, Националната асоциация на ресторантьорите вече готви бунт и смята след две седмици да протестира пред Народното събрание.

Водещи

Най-четени