Храните поскъпнали "нетипично" през лятото 04.09 | 10:30

Тенденцията за поскъпване през юли и август е била още за всички храни

От Ралица Стоянова

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято.

Индексът на тържищните цени се покачи през август до 1,379 пункта и е с около 9% над нивото от същия месец на предходната година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА.

През юли и август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците.

През август цените на брашното, олиото и яйцата се качват на месечна база с 3.5 - 6.8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2-3%.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29% и при фасула - 20 на сто. Слаб ръст в диапазона 2-5 на сто се наблюдава при цената на олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците, са нетипични за този месец от годината. През август цените на едро на краставиците са по-високи с 30-40%, а на доматите с 4-5 на сто.

С изключение на чесъна, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година, отбелязват от комисията. Подобна тенденция се наблюдава донякъде и при плодовете - дините са с 22 на сто по-скъпи на годишна база, лимоните с 52 на сто, а бананите със 7%.

В началото на август в опит да озапти покачващите се цени на храните, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се договори с няколко големи търговски вериги да замразят за три месеца цените на десет основни хранителни продукта.

Мярката бе определена като популистка от редица производители, а Българската стопанска камара предупреди държавата да не се намесва на пазара. Не бе одобрена и от президента Плевнелиев.

През юли имаше опасения, че хлябът ще поскъпне драстично заради новата цена на тока и високите цени на новата реколта от пшеница. Тогава земеделският министър увери, че ще продължим да ядем най-евтиния хляб в ЕС.

Храните поскъпват не само у нас, ами и в световен мащаб. Световните цени на храните скочиха с 10% през юли заради сушата в САЩ и Източна Европа.

Водещи