Христо Ковачки плаща на БДЖ всеки ден, за да изплати задължения 25.02 | 09:04

9 млн. лв. са просрочията на "Ти Би Ел" към жп превозвача

От Петя Бързилска

Офшорната спедиторска фирма на Христо Ковачки започва да плаща всеки ден на БДЖ. Това е включено в подписаното вчера споразумение между "БДЖ-Товарни превози" и дружеството на Ковачки, съобщават от "Холдинг БДЖ".

В петък (21 февруари) "БДЖ-Товарни превози" прекрати превоза на въглища от мините на Христо Ковачки към ТЕЦ-овете му, припомня в. "Стандарт".

Причината за това са задължения в размер на 15 млн. лв. на "Ти Би Ел" към държавния жп превозвач. От тях  9 млн. лв. са просрочени.

Фирмата на бизнесмена ежедневно ще плаща на "БДЖ-Товарни превози" определена сума, докато навакса натрупаните просрочия. Това обясниха от "Холдинг БДЖ". От дружеството обаче отказаха да посочат размера на погасителната вноска, тъй като е търговска тайна.

Целта на споразумението е за малко повече от месец "Ти Би Ел" да изплати просрочията от 9 млн. лв., като в същото време погасява и текущите си задължения, коментираха от жп превозвача.

От своя страна "БДЖ-Товарни превози" веднага възстанови спрените превози на въглища от мините към ТЕЦ-овете на Ковачки. Ако плащанията на "Ти Би Ел" се забавят и с един ден, превозите ще бъдат спрени. Тази мярка също е била записана в споразумението между "БДЖ-товарни превози" и "Ти Би Ел", обясниха от компанията.

Подписаното споразумение устройва и двете страни, коментираха от холдинга. От една страна, превозите на въглища с влак са по-евтини от тези с товарни автомобили, а Ковачки все още няма собствена жп компания. От друга страна, "Ти Би Ел" формира около 1/4 от приходите на "БДЖ-Товарни превози" и спирането на превозите носеше големи загуби.

Водещи

Най-четени