Хърватия ще облага с ДДС млякото, хляба и лекарствата 12.11 | 16:53

Доскоро свободни от добавена стойност, сега тези продукти ще пълнят хазната на задлъжнялата държава

От Кристалина Илиева

Хърватското правителство обмисля да въведе данък добавена стойност (ДДС) върху млякото, хляба и лекарствата в опит да добие повече пари, за да изплати своите дългове, сочи доклад на европейската сметна палата.

Хърватия вече е изплатила 719 милиона евро лихви през последните две години. Сега финансовите задължения на югоизточната европейска държава са нараснали до 855 милиона евро и се очаква да достигнат 991 милиона евро през 2011 година.

Тези разходи отнемат всички субсидии, които държавата отделяше за компании и ферми. Бюджетът, който хърватското правителство е подготвило за 2011 година, предвижда приходи от данъци в размер на 14.6 милиарда евро и разходи от 16.6 милиарда евро. Според така направените изчисления властите остават с два изхода – облагане с данък на доскоро свободните от добавена стойност стоки (мляко, хляб, книги и лекарства) или съкращаване на разходите.

По-високо ДДС ще понижи стандарта на живот на гражданите на Хърватия и може да засили инфлацията. Ако се наложи, облагането с добавена стойност на тези продукти ще бъде между 5 и 10 процента, коментират членове на правителството.



Водещи

Най-четени