Цацаров: Първо – да се оздрави КТБ, а след това да се изплащат депозитите 03.09 | 17:36

Главният прокурор призовава за стабилизирането на банката

От iNews.bg

Главният прокурор на държавата Сотир Цацаров призова за стабилизирането на Корпоративна търговска банка (КТБ). Той предлага радикално, по думите му, решение за поставената под специален надзор финансова институция. Според Цацаров първо трябва да се търси път за оздравяване на банката и едва след това да се мисли за вариант, при който хората да си получат парите, пише в-к "Преса".

Междувременно стана ясно, че на общини у нас може да бъде отпуснат заем от общо 100 млн. лв. заради блокирани средства в КТБ. Преди време кметовете са поискали от финансовото министерство отпускането на тези средства. Идеята е средствата от заема да бъдат насочени към покриването на неотложни нужди на общините. Все още обаче не е сигурно колко точно пари ще бъдат отпуснати от финансовото министерство. В момента служебният министър Румен Порожанов разглежда заявките на общините.

В началото на седмицата мажоритарният акционер в банката Цветан Василев съобщи, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение за подкрепа на КТБ. От своя страна на 22 август централната банка изпрати писма до двата най-големи акционера във финансовата институция – "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Водещи

Най-четени