Цв. Василев: Данните на одиторите са манипулативни и целят ликвидирането на КТБ 23.10 | 18:58

Капиталът на банката е положителен, посочва мажоритарният собственик на финансовата институция

От iNews.bg

Данните на одиторите в доклада за Корпоративна търговска банка (КТБ АД) са манипулативни и целят ликвидирането на банката. Това коментира в свое изявление мажоритарният собственик на КТБ по отношение на представения от Българската народна банка (БНБ) доклад за състоянието на поставената под специален надзор финансова институция.

Василев подчертава, че капиталът на банката е на плюс. "Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %", посочва той.

Според банкера, ако има обезценка на активите в размер на 4,2 млрд. лв., тя трябва да е била трупана с месеци и дори години. "Ако това е вярно, то много по-голяма вина носи БНБ, защото не си е свършила работата като надзорен орган", коментира Василев.

Мажоритарният собственик на КТБ припомня, че малко преди банката да бъде поставена под специален надзор БНБ потвърди стабилността на финансовата институция. Това стана непосредствено преди придобиването на ТБ "Виктория" от групата на Корпоративна търговска банка. 

Междувременно от временно отстраненото ръководство на КТБ обявиха, че БНБ е представила на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. По техните думи данните от одиторския доклад за банката са неформални и без правна стойност. Според тях изводите на трите компании "Ърнст енд Янг одит" ООД, "Делойт България" ООД и "АФА" ООД са "неангажиращи становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор".

Най-четени