Цветан Василев: Ако искаме европейска държава, тя не трябва да е на Пеевски 21.06 | 19:02

Още маналата есен станало ясно, че държавата не върви по правилния път

От Христина Рафаилова

"Ако искаме страната ни да заприлича на нормална европейска държава, то тя не трябва да е страната на Делян Пеевски". Това заяви мажоритарният собственик Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев пред bTV.

Банкерът обясни, че държавните пари се разпределят " на друго място" и биват пренасочвани по канали  на депутата от ДПС Делян Пеевски.  Той добави, че марионетки на народния представител говорели от името на държавата и разпределяли  всички строителни обекти и проекти. За пример Василев даде "Водстрой 98", чиито собственик е Иван Мирински. 

Собственикът на финансовата институция коментира, че в България цари страх от репресии. Според него бизнесът у нас се страхувал, до толкова до колкото парите от хазната се разпределят от правителството не по законния начин.  

Банкерът коментира, че разривът му с Пеевски не е икономически. По повод твърденията, че конфликтът между тях е възникнал заради "Булгартабак" Василев заяви, че като собственик на 5% банката се интересува от това какво се случва с компанията. По негово думи  от там се източвали огромни пари, отиващи в нечии лични сметки. Василев добави, че регулаторът не може да се намеси, тъй като бил сплашван. Той попита защо прокуратурата не се поинтересува на кого са останалите дялове от дружеството. 

Собственикът на КТБ каза, че се надявал, че след грешката с назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, нещата в страната ще тръгнат по правилния път. Още през есента на миналата година той обаче разбрал, че това няма да се случи. Тогава започнали да се искат подкупи от негови фирми за спечелването на търгове. 

Той коментира също така и твърденията, че около разрива "тегне сянката на проекта "Южен поток". Банкерът каза, че процедурата за възлагане на изпълнител е била скандална и поради това проектът е  бил спрян, след като ЕК отправи забележки към страната ни. Според него трябва да се организира нов търг за избор на изпълнител, тъй като газопроводът е важен за страната ни и за Европа. 

Собственикът на КТБ обвини и фирми, чиито собственици са поставени лица на Пеевски, че бойкотират финансовата институция. По думите му те са спрели да обслужват кредитите си. Той добави, че това не заплашва стабилността на банката, а само ще й създаде малко повече работа, докато се занимае с активите на длъжниците. Василев уточни, че пряко депутатът не е длъжник на КТБ. 

Банкерът отрече " да има политически гръб" и да се ползва с протекции. Той обясни, че той сам се е създал като бизнесмен, използвайки конюнктурата и определени обстоятелства, като кризата например. "Няма как да придобием Vivacom  ако не беше кризата", добави той. В допълнение той каза, че не отрича, че работи с държавата, но това било нормално. 

На въпрос дали е финансирал медийните проекти на Пеевски и майка му Ирена Кръстева да заяви, че идеята е била на групата на Петьо Блъсков, която била да се добие участие в ИПК "Родина", а Василев да участва в проект на терена на печатниците. Той призна, че не е харесвал, че медиите на Пеевски  се използват за политическа саморазправа. Василев каза, че не е можел по никакъв начин да  повлияе на тази политика. 

Твърденията, че е спонсорирал проекти на Пеевски с държани пари, банкерът определи като абсурдни. Той обясни, че била преекспонирана ситуацията с парите на държавните дружества, държани в КТБ.  Василев уточни, че  това се е случвало след конкурс  и банката му била една малкото, която е печелила търговете. Всички тези средства са били срочно във финансовата институция, каза още той. 

Банкерът каза, че има принципни различия с бизнесмена Иво Прокопиев за това накъде трябва да върви икономиката ни. Според него собственикът на "Економедия"  държал това да става чрез чужд капитал, понякога за сметка на националния, стана ясно от думите на Василев.

Той заяви също така, че е финансирал шоуто на Николай Бареков, от чиято платформа стартира политическия му проект. Банкерът предположи, че лидерът на "България без цензура" е вложил парите от бонуса, получен при напускането му отт TV7 в предизборната си кампания. 

Василев заяви, че не се крие в чужбина и ще се върне да отговори на въпросите на следствието. "Само в болната глава на някой човек, който е много притеснен може да се роди такава идея". Така коментира той твърденията, че е поръчал покушението на Пеевски.  

Той добави, че е в Австрия, където работи проект с голяма чужда компания, която ще осигури 5000 работни места. 

Водещи

Най-четени