Цветан Цветков: Невъзможно е Сметната палата да провери влоговете в КТБ 14.02 | 16:28

Това може да направи само НАП, добре, че Агенцията се е самосезирала

От iNews.bg

Сметната палата не може да направи проверка за съответствие на декларираните от публичните личности доходи и техните влогове в КТБ. Това съобщи пред БНР председателят на одитната институция Цветан Цветков.

"Причината за това е, че в оповестените от синдиците на фалиралата банка списъци на вложителите, фигурират максимални суми за последните пет години. Те не са по години и това прави невъзможна проверката. В списъците не са посочени влогове, а сметки и е възможно вложените средства да са минавали през различни сметки", обясни шефът на независимият контролен орган.

Той обясни, че дори да се установи несъответствия с декларирани от управляващите доходи, Сметната палата не може да направи нищо друго, освен да сезира ДАНС и Националната агенция за приходите.

От изнесените през седмицата списъци се видя, че представителите на съдебната власт са сред хората с най-големи суми по сметките. Според Цветков "по-важното е, че НАП се е сезирала." "Само НАП може да установи дали хората са разполагали с легални доходи", категоричен е той.



Водещи