Цената на бензина достигна своя таван 22.08 | 10:52

Горивата ще поевтинеят наесен, прогнозира експерт

От Ралица Стоянова

Цените на горивата у нас действително са рекордни към момента, но със сигурност ще паднат през есента, тъй като има буфери, които могат да погасят търсенето. Това заяви енергийният експерт Илиян Василев.

Това е таванът на цените. Ако горивата поскъпнат още повече, може да се стигне до унищожаването на пазара и преориентирането на хората към алтернативни горива, смята експертът.

Поскъпването идва преди всичко от нестабилната ситуация в еврозоната и федералния резерв на САЩ. Има несигурност на инвеститорите, застраховат се заради намеренията за решаване на дълговата криза и по-голямата намеса на Европейската централан банка (ЕЦБ). Всичко това ражда атмосфера на несигурност, която може да направи така, че да има и по-високи равнища на цените”, обясни Василев пред bTV. 

Към момента цената на горивата у нас се формира по следния начин - 45% е акциз, който е определен и е минималния в ЕС, 40% зависи от суровината, която пък се влияе от международните пазари, а останалите 15% са в полето на България и в тях влизат разходите за транспорт, производство, заплати, съхранение.

Цената на бензина расте драстично не само у нас. След като в Гърция цената на безоловния бензин стигна две евро в курортите, сега и в Германия се наблюдава скок до почти 1,70 евро. Слабото евро качва цените на горивата в цяла Европа.

В четири страни от ЕС обаче горивата са по-евтини, отколкото у нас в момента. Това са Латвия, Литва, Люксембург и Румъния.

В Казахстан пък в момента литър бензин струва 90 ст., а в Русия – 1,47 лева.

Петролът продължава да държи високата си цена заради намаляващите резерзви в САЩ.

Водещи

Най-четени