Цената на една Олимпиада? 30.07 | 10:32

Само церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Лондон струва 36 милиона евро

От Елица Елефтерова

Когато преди 7 години Лондон спечели правото да организира XXX Олимпийски игри през 2012 г., оценката на разходите за домакинството на събитието беше 2,4 милиарда паунда или около 3,8 милиарда долара.

Тази сума обаче нарасна впоследствие няколко пъти и все още продължава да се увеличава заради разходите за сигурност и парите, които ще отидат за церемониите по откриването и закриването на Игрите, наред с други допълнителни организационни неща, пише американското издание U.S. News.

Инвестицията в по-скъпа охрана ще се възвърне чрез увеличаването на потока от туристи, икономическото развитие и рекламата на страната по света. Но това да се преувеличават ползите от Олимпийските игри е нещо като традиция, подобна на тази, свързана с отдаването на огромно значение на олимпийския огън или на маратона, например.

"Градът е като един спортист", коментира канадският академик Боб Барни, основател и директор на Международния център за изследване на Олимпийските игри в Лондон, Онтарио. Според него все пак ще бъде направено всичко възможно, за да се спечели от Игрите.

Само церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Лондон струва 36 милиона евро.

Онлайн изданието "Бизнес инсайдър" е критично относно печалбата от лятната Олимпиада. Според него Барселона е единственият град, който е имал изгода от подобни игри през последните 20 години. В немалко случаи подготовката за Олимпиада е водила до тотална икономическа катастрофа - пример, за това е Гърция, която направи "дупка" в бюджета си в размер на 11 млрд. долара заради тройно увеличените разходи, пише Econ.bg.

Дори икономистите, наети да анализират ползите от Игрите в Лондон, са предупредили, че домакинството е лоша идея. Според някои анализатори разходите ще стигнат 19 млрд. долара. Други дори посочват сума в размер на 25 млрд. долара. А първоначалният одобрен бюджет за Олимпиадата беше "едва" 3,8 млрд. долара.

Спираловидното увеличение на разходите може да се илюстрира със следния пример: За изграждането на Аквацентъра за Игрите са били планирани 118 млн. долара. Накрая обаче се оказва, че за построяването му са отишли 434 млн. долара.

Очакванията са, че Великобритания ще получи близо 13 млрд. паунда или 20 млрд. долара от притока на туристи и от търговските сделки, които ще бъдат сключени по време на Олимпиадата и като следствие от нея в периода до 2016 г. Това убеждение изрази наскоро британският премиер Дейвид Камерън.

На Острова очакват близо половин милион чужди туристи заради Олимпиадата. Само в Лондон се надяват да продадат на чужденците сувенири за 1 млрд. паунда.

Още за проблемите, които спонсорите създават и финнасовите неудобства за спортните фенове може да прочетете тук.

Водещи

Най-четени