Цената на земеделската земя в Добричко стига рекордни нива 16.09 | 09:03

Около 1000-1200 лева за декар се дават за землища край Балчик

От Ивайло Ачев

Рекродно поскъпване на земята в Добричка област се отчита в последно време, твърдят интервюирани от БТА брокери.

През тази година за един декар има случаи на давани 700 до 1000 лева при средна цена 500-600 лева през 2008-2009 година, посочва председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. Собственици вече искат по 1 500-2 000 лева за декар, за да се разделят с наследството си. По думите на Тодорова обработваемата земя в региона никога не е била толкова скъпа.

На пазара има голямо търсене, а предлагането е малко. Ако продавачът е склонен на добра цена, нивата може да бъде продадена много бързо - само за три до пет дни, докато бъдат подготвени документите в поземлената комисия, казва Тодорова.

Най-често се предлагат парчета земя от по 10 до 50-60 декара, които за мащабите на земеделските структури в региона обаче са твърде малки. Най-търсени съответно са парцелите по 150-300 декара.

Най-скъпи са парцелите край Балчик, където през миналата стопанска година земеделски кооперации са давали ренти от по 100-112 лева за декар. Само за няколко месеца с 20% скочи цената на земята и край Генерал Тошево, в близките до Добрич села Стефаново, Славеево, Пчелино.

Хората, които имат спестени пари, все по-често купуват ниви вместо апартаменти, защото доходността от такива сделки е гарантирана. Купувачите първо питат каква рента се плаща в района, а изгодната схема е инвестицията да се върне за 10-12 години само от ренти, пояснява Павлина Тодорова.

Ако тази есен и реколтата от слънчоглед и царевица е добра и рентите са високи, предложенията за продажби на ниви ще намалеят, прогнозират брокери. Ако обаче изкупните цени на селскостопанската продукция се повишат, може би тенденцията ще е друга.

Водещи

Най-четени