Цената на парното не зависела само от газа 29.11 | 09:24

Според Делян Добрев опозиционните партии са открили в "Южен поток" предизборна платформа

От Елена Кирилова

"Булгаргаз” ще поиска 7,5% намаление на цената на газа, но това не означава, че с толкова ще е и намалението на цената на топлоенергията у нас, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в ефира на БНТ.

Той не пожела да коментира възможността за намаляването на цената на парното, защото според него думите му могат да бъдат изтълкувани като вмешателство в работата на регулатора.

Цената на топлоенергията не се определя единствено от цената на газа, така че не можем да очакваме, че цената на парното ще намалее със 7,5%, категоричен бе Добрев. Според него двете цени не могат да бъдат приравнявани.

По повод атаките на опозицията във връзка с "Южен поток” министърът обясни, че правителството не е разколебано, защото е постигнало най-добрите възможни параметри по договора.

Според Делян Добрев всички повдигнати въпроси многократно са били обяснявани, а отговорите им се намират в доклад, който е обществено достъпен от няколко седмици. Министърът смята, че това, което се случва, показва, че някои партии от опозицията са открили предизборна платформа, "която да размахват, за да набират популярност”.

Той коментира и вчерашните обвинения от страна на Синята коалиция, като обясни, че вече е разговарял с Иван Иванов. Според Добрев Иванов е наясно, че 80% от отправените критики не са истинни. Реално е само това, че искат среща с комисаря по енергетика. Ако настъпи промяна във входната точка, България ще бъде компенсирана, така че приходите на "Булгаргазтранс” да не спаднат, смята той.

Добрев подчерта, че на 26 октомври е бил в Европейската комисия на среща с шестима европейски министри и с комисаря по енергетика. Всички те са подкрепили проекта "Южен поток”. Освен това той ще спазва всички правила на европейското законодателство.

Относно "Южен поток” няма подобни опасения за околната среда, каквото имаше за "Бургас - Александруполис”. Министърът на икономиката обясни, че тръбата не уврежда с нищо околната среда, защото тя не е по-различна от всеки ВиК проект у нас. Въпреки това се изготвя доклад, който ще бъде финализиран до края на декември.

В България не може да има частично намаляване или премахването на ДДС върху енергетиката, каквото е вписано в доклад на Европейската комисия.

"Ние сме против диференцираните ДДС ставки”, обясни Делян Добрев.

Според него трябва да се търсят други алтернативи, като инвестиции в енергийна ефективност в производството и в преноса на енергия. Това може да се постигне чрез повишаването на ефективността на самите електроцентрали и търсене на алтернативи за останалите видове горива.

Министърът смята, че Европейският съюз трябва да преосмисли своята философия за акциз върху горивата, защото той затруднява и вреди на конкурентоспособността на целия ЕС.

Водещи

Най-четени