Цената на петрола скочи драстично само за няколко минути 16.09 | 09:54

Брентът поскъпна с цели 12 долара в началото на търговията

От iNews.bg

Цените на петрола се повишиха рекордно тази сутрин след атаката срещу двете петролни рафинерии в Саудитска Арабия, подклаждайки нови геополитически страхове в момент, в който Доналд Тръмп обвини за нападенията Иран и предизвика нови опасения, че военен удар срещу страната е неизбежен, съобщава АФП, предаде БГНЕС.

Фючърсите "Брент" скочиха с 12 долара в първите минути на търговията – най-големият скок от създаването им през 1988 година. Това е увеличение с 20%, докато западно-тексаският суров петрол скочи с повече от 8 долара или с 15%.

Малко по-късно и двете позиции понижиха цените си, но въпреки това се задържаха на 10% по-високи нива.

Атаката от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хусити срещу двете саудитски рафинерии на държавната "Арамко", ефективно блокираха 6% от световните доставки на петрол.

В неделя, президентът Доналд Тръмп обяви, че е готов да отговори на атаката, докато държавният секретар Майк Помпео заяви: "САЩ ще работят с партньорите си и съюзниците си, за да се уверят, че енергийният пазар остава стабилен, а Иран понесе отговорността за агресията си".

Техеран отрича обвиненията, но новината възроди страховете за конфликт в размирния Близък изток след серията атаки срещу петролни танкери по-рано тази година, които също бяха приписани на Иран.

През изминалата нощ, Тръмп оторизира освобождаване на петрол от стратегическия петролен резерв на САЩ, докато "Арамко" обяви, че повече от половината от производството му в размер на 5 милиона барела дневно ще бъдат възстановени в понеделник.

Но нападенията срещу рафинериите предизвикаха страхове за сигурността на доставките от най-големия производител на петрол.

Водещи

Най-четени