Цените на апартаментите до новите метростанции скочили с 5% 15.09 | 16:44

Отчитат ръст на продажбите на жилища от за последните три месеца

От Мария Стоянова

Все по-скъпо ни излиза да живеем до спирка на метрото. По последни данни цените на апартаментите в районите на столичния квартал "Младост" в близост до новите метростанции са скочили с 5 на сто от началото на годината. Това потвърди Теодора Димитрова, която е изпълнителен директор на голяма компания за недвижими имоти у нас.

Двустайните жилища в южните квартали на София пък вървят между 45 и 60 хил. евро.

Като цяло от бранша отчитат скок на продажбите на апартаменти със 17% през последните три месеца спрямо година по-рано. Най-голямо търсене на нови жилища има в София, както и във Варна и Бургас, съобщава БТА.

Наблюдава се и леко увеличение на цените на недвижимите имоти за периода. То е в рамките на по-малко от 1%.

"Проблемите във финансовия сектор са довели през този период до повишение на интереса за покупка на недвижими имоти особено в София, заради сигурността на инвестицията и възможността имотът да бъде отдаван под наем", обяснява Теодора Димитрова.

По думите й недостигът на жилища, съчетан с увеличеното търсене на апартаменти в нови сгради, довели до ръст на продажбите в новостроящи се жилищни сгради.

Димитрова посочи, че средният период за продажба на едно жилище през първите 6 месеца на годината 63 дни, докато през 2012 г. е бил около 120 дни, а през 2013 г. - 100 дни.

Водещи

Най-четени