Цените на билетите за влака до морето поскъпват 18.12 | 11:35

Увеличението няма да засяга нито една друга линия

От Елица Елефтерова

Цените на билетите за влак ще се увеличат, като повишението ще засегне само направленията от София до морето, тъй като те не се дотират от бюджета и са чисто търговски. Поскъпването няма да важи за останалите линии, тъй като те изпълняват социални функции. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов, който представи отчет за свършеното до момента по Оперативна програма "Транспорт".

По думите му размерът на увеличението ще бъде дискутиран през януари.

Според Папазов към момента финансовото състояние на БДЖ е много по-добро в сравнение с това, което се е очаквало в началото на годината. Конкретни финансови резултати обаче ще бъдат представени в началото на следващата година.

Министърът посочи, че именно към железопътния транспорт ще бъдат насочени приоритетите на министерството за следващата година. Целта е съотношението между пътните и жп проектите да е 50 на 50%, като акцентът ще е поставен върху екологичния транспорт.

Папазов се похвали, че по изпълнението на сегашния програмен период е договорена почти цялата финансова помощ от 2 млрд. евро. Разплатени на бенефициентите са 1,1 млрд. евро, което е над 50% от средствата. От тях вече 770 млн. евро са върнати в националния бюджет от Брюксел. Министърът отчете, че са рехабилитирани и изградени над 218 км жп линии, а над 140 км магистрали са пуснати в експлоатация. Само през 2013 година са открити пет големи инфраструктурни проекта и са стартирани още осем. Към момента се изпълняват общо 15 големи инфраструктурни проекта, сред които жп линията по направлението Септември – Пловдив – Бургас, магистралите "Струма" и "Марица", както и столичното метро. 

"Оперативна програма "Транспорт" е най-добре работещата програма с ЕК. Тя е най-напреднала и по изпълнение, и по усвояване на средства", заяви Папазов.

Той отчете, че вече има завършен проект за следващата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", която ще се изпълнява в периода 2014–2020 година. Проектът вече е в Министерския съвет, откъдето ще бъде изпратен отново в Брюксел за допълнителни консултации. Програмата включва широк спектър от проекти и до средата на 2014 година ще бъдат уточнени всички детайли с Брюксел.

Водещи

Най-четени