Цените на зърното и олиото - уникален антипазарен феномен 25.02 | 18:18

В последните няколко месеца няма нито една сключена сделка на борсите

От Елена Коцева

В последните няколко месеца няма нито една сключена сделка както на Пловдивска стокова борса, така и на тържищата в Русе и Варна. Това е статистиката на шефа на Полвидвиската стокова борса Красимир Давчев. 

Според него търговците предпочитат извънборсовата търговия "на тъмно”, което практически е "тържество на сивия сектор” на стоковия пазар.

Давчев беше категоричен, че завишеният ръст на цените при пшеницата и олиото у нас е спекулативен и нереален. Според него ситуацията в момента е "уникален антипазарен феномен”, за който няма логично обяснение. 

От борсовия бюлетин е видно, че котировките на пшеница, брашно и слънчоглед растат въпреки тяхното поевтиняване на световните пазари, като цените "продава” при брашното са скочили с 20 процента до 750 лв. за тон (без ДДС) за бялото брашно и до 25 процента повече при "типовото”, пише БНР.      

Още по-непазарно е положението при слънчогледа, чиято цена продължава да расте, при свръхпроизводство, надвишаващо три пъти вътрешното потребление, но излишъкът мистериозно липсва на пазара. Заради това олиото у нас е поскъпнало с 60 процента за година до 2.75 лв. (без ДДС) въпреки неговото поевтиняване на световните борси и очевиден излишък дори в магазинната мрежа, коментира Красимир Давчев. 

Според пловдивският експерт "14 земеделски фамилии” са картелирали каналите за зърнен износ, което им позволява спекулативно да диктуват високите цени, въпреки постоянно влошаващото се качество на пшеницата, която преобладаващо е с фуражен характер. 

И при зърното цените у нас продължават да растат, надхвърляки 450 лв. за тон, докато на най-представителната световна борса в Чикаго само тази седмица то е поевтиняло с близо 16 % до около 389 лева за тон. 

В този смисъл, шефът на Пловдивска стокова борса бе категоричен, че в момента ситуацията у нас в този сегмент е абсолютно антипазарна и не отговаря на икономическата логика.

Водещи

Най-четени