Цените на масовите лекарства са размразени 01.05 | 11:36

Сериозно поскъпване обаче не се очаква, твърдят собственици на аптеки

От Георги Георгиев

От днес (1 май) официално отпадат ограниченията в цените на масовите медикаменти в търговската мрежа. До поскъпване обаче ще се стигне само при някои лекарства и то не драстично,смятат собственици на аптеки, цитирани от БНР.

"Цените само на някои лекарства може да се увеличат с не повече от 50 стотинки”, каза по случая Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БНР.

Костов заяви, че държавата не трябва да регулира пазара на лекарствата без рецепти тъ като при в заплащането на лекарствата без лекарско предписание не участват обществени средства, публични средства и фондове. Те се закупуват лично от хората и съответно трябва техните цени да са свободни.

По думите на Димитър Петров, старши експерт в Българския лекарски съюз, , че големи процентни увеличения също не се очакват.

"Може някои да се повишат. При тези лекарства конкуренцията е голяма. Там на една позиция има по много продукти. И там основният действащ механизъм не са референтни цени, а конкуренцията. Тук става въпрос за един аналгин, който се произвежда да речем от четири-пет български производители и още десет го внасят.”

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че до момента от подадените 172 процедури за лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание, са разгледани 153, като от тях едва 28 са за промяна на регистрираната цена на лекарствения продукт, отпускан без рецепта.

Водещи

Най-четени