Цените на олиото и брашното се стабилизират 21.09 | 18:47

Пилешкото месо продължава да поскъпва

От Теодора Пенева

Как са се променили цените на основните хранителни продукти проследяват данните на Министерството на земеделието и храните за периода 12-19 септември, обобщени от Econ.bg.

Цената на бялата кристална захар на дребно е поевтиняла с 1 стотинка до 2,28 лева за килограм. Най-съществено цената захарта е паднала в големите вериги на три региона – с 11 стотинки (или с 4,5%) в Сливен и в Ямбол и с 10 стотинки (с 4,3%) – в Бургас. Единственото поскъпване е регистрирано в големите търговски вериги (ГТВ) в Русе и е в размера на 2 стотинки за килограм. В повечето региони обаче цената на продукта остава стабилна.

Без промяна е останала цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно – средно за страната то е струвало 3,14 лева за един литър. Стабилни стойности на продукта се забелязват и на регионално ниво. По-съществените промени са понижението с 15 стотинки за литър (или с 4,7%) в ГТВ в Кюстендил и поскъпването с 8 стотинки в ДТО във Видин.

Средната за страната цена на брашното тип 500 на дребно също е непроменена през периода 12-19 септември спрямо интервала 5-12 септември. И през последната проучвана седмица продуктът се е продавал за 1,11 лева за килограм.

През седмицата яйцата размер M са поскъпнали с 1 стотинка за брой до цена от 28 стотинки. Тези размер L са продължили да се продават за 30 стотинки за яйце.

Има леко раздвижване в цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, бут и плешка). Цялото агне е поевтиняло с 5 стотинки до цена от 13 лева за килограм на дребно. Агнешкият бут и агнешката плешка, от своя страна, са повишили средната си търговска стойност на дребно съответно с 6 стотинки до 13,98 лева и с 5 стотинки до 13,58 лева за един килограм. И двете разфасовки са поскъпнали с по 1 лев в ДТО в София, което и се е отразило на средните им цени.

Пилешкото месо продължава да поскъпва. През последната изследвана седмица цената на замразеното пиле се е вдигнала с 1 стотинка до 4,56 лева за килограм, а тази на охладеното – с цели 15 стотинки до 5,25 лева за килограм.

Водещи

Най-четени